Voetbal in zambia

Ook dit jaar hebben Kris en Nick (voetballertjes bij KVV Losser) weer voetballen mee op onze reis door Afrika genomen.
We staan op dit moment in de West Region van Zambia aan de Barotse Flood Plain. Een prachtige plek aan heel uitgestrekte vlaktes die van mei t/m juli overstromen.
We zochten hier eigenlijk een rustig plekje om wild te kamperen maar binnen 5 minuten kwamen de eerste kids. Ze hadden een zelf gemaakte voetbal bij zich. De jongens begonnen te voetballen en de groep kids werd steeds groter.
Kris zei spontaan dat hij hier heel graag een echte leren voetbal wilde uitdelen. De Zambiaanse kinderen waren heel erg blij.

20140507-093025.jpg

Inmiddels duurde het spel al bijna 2 uur en waren ook grote jongens aangekomen die mee gingen doen.
Af en toe zien we een voetballertje iets uit het “voetbalveld” halen en op eten. Als de jongens dorst hebben rennen ze naar het water en drinken het vies uitziende water. Water vervuild met bacteriën zorgt er in dit deel van Zambia voor dat de gemiddelde leeftijd niet hoger is dan 29.

Een paar van deze jongens spraken engels en vertelden dat ze iedere woensdag een voetbal wedstrijd houden.
Omdat alles hier zo goed voelde hebben we daarop ook een team tenue weggegeven.

De tenues hebben we via KVV’er Peter en zijn vader Jan Dost gekregen van de failliete svv Glanerbrug met reclame van cafe Dikke Toon.
De kids hier in Zambia zijn echt helemaal door het dolle, ze maken van blijdschap salto’s in de lucht. Ze rennen lachend en schreeuwend in hun ” nieuwe” prachtige paarse kleren rond. De sokken kunnen ze niet gebruiken want de meeste kinderen hier lopen op blote voeten en als ze geluk hebben op sandalen. Voor de foto trekken ze de sokken wel even trots aan.

Natuurlijk werd daarop nog langer door gevoetbald in de nieuwe kleren.
Toen het donker begon te worden (binnen 10 minuten is het hier stikdonker) moesten we stoppen.
De kleren werden weer gewisseld tegen hun oude verscheurde en versleten normale kleren en de balpomp, de voetbalkleren en de bal worden als een gouden schat ingezameld en meegenomen.

Wij sluiten de dag, een beetje beduusd van alle dankbaarheid, af met een sundowner, genietend van de prachtige zonsondergang over de plains waarop af en toe een visser in zijn Mokoro voorbij komt. Direct daarop horen we de kinderen nog steeds juichen, lachen en zingen vanwege de blijdschap met hun nieuwe voetbal tenues.
Later smikkelen wij van de gekregen verse vis bij het avond eten.

20140507-093658.jpg

voetbal (6)

voetbal (5)

voetbal (3)

voetbal (1)


13 thoughts on “Voetbal in zambia

  • Danielle, en ik heb net nog meer fotos in het bericht gezet. We hebben op dit plekje internet mAr het is heeeeel traag.

  • Danielle, er staan nu nog meer foto’s op de site. We hebben nu eindelijk internet, maar het is heel traag

 1. Geweldig dat je met zo weinig ze daar zo blij mee kunt maken, mooi om te lezen en de foto’s te zien. Gr Jeroen & Nicole

 2. Ik zit hier samen met Jesse jullie verhaal te lezen.. geweldig en mooi om te zien hoe blij jullie de kinderen hebben gemaakt met het tenue en de bal. Top!

 3. Samen met Jasmijn jullie belevenissen gelezen. Wat een geweldige ervaringen! En wat super die reacties van de kids met het voetballen. Top om mee te kunnen genieten van wat jullie meemaken! Groeten van ons, en speciaal voor Kris van Jasmijn

 4. Hoi allemaal, wat leuk om te zien hoe blij iedereen is met de voetbal tenue’s. Geweldig, ze staan overigens geweldig.
  Veel plezier de komende tijd, we blijven jullie volgen. Groeten van Peter, Thea, Ian en Joy Dost

 5. Ja, dit zijn de dingen waar het om draait in het leven toch??? Genieten en delen…. Super! liefs en dikke kus, en ondertussen elkaar al meer dan een maand niet gezien, time flies…..

 6. Hallo Vincent,
  Wat heb ik met een dikke glimlach deze foto’s en je filmpje bekeken! Wat goed dat je op deze wijze zo’n geluk kan brengen bij mensen die het gewoon verdienen en meer dan waard zijn. Ik ben trots op je kerel! Goed bezig! Complimenten ook voor de jongens en je vriendin! Ga je goed! Ron.

 7. Haii, jullie blog is echt heel leuk! Jammer dat jullie niet bij de musical kunnen zijn, maar jullie maken wel gave dingen mee! 🙂 ik hoop dat jullie het erg naar je zin hebben xx zienna en annemijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website